Currently set to Index
Currently set to Follow
skip to Main Content

De beste accu voor uw camper

Een camper maakt over het algemeen gebruik van twee accu’s: een startaccu en een accu voor de voorziening van elektriciteit in uw camper. Die laatste wordt ook wel de ‘huishoudaccu’ of ‘boordaccu’ genoemd.

Op een boordaccu kan een kleine koelkast draaien, maar ook uw lampen, koffiezetapparaat en alle andere apparaten die stroom verbruiken. Vooral apparaten die moeten verwarmen, gebruiken veel stroom. Het is dus belangrijk om een goede accu te kiezen waar u van op aan kunt. Maar wat is nu de beste accu voor uw camper? Wij zetten de voor- en nadelen van verschillende soorten accu’s voor u op een rijtje.

De beste accu voor uw camper: een loodaccu, gelaccu, lood-zuur AGM of lithium-ion accu?

Er zijn verschillende typen camper accu’s, maar wat zijn precies de verschillen? En welke is nu de beste accu voor uw camper? We vertellen u graag meer over loodaccu’s, lood-zuur AGM accu’s en lithium-ion accu’s.

Loodaccu

Een loodaccu wordt ook wel een ‘natte accu’ genoemd. Loodaccu’s zijn relatief zwaar Afbeelding van een PowerXtreme accu voor camperen moeten zorgvuldig worden gemonteerd en gebruikt. Loodaccu’s moeten altijd rechtop gemonteerd worden. Omdat er tijdens het opladen een explosief ‘knalgas’ kan ontstaan, moet de ruimte waarin de accu staat altijd goed geventileerd worden. Op de meeste loodaccu’s kan een slangetje worden aangesloten om het gas naar buiten af te voeren. Ook is het aan te bevelen om de accu in een speciale accubak te plaatsen. Loodaccu’s zijn dus zwaar en moeten met zorg worden gemonteerd en behandeld, maar zijn desondanks populair, met name vanwege de grote capaciteit en lage prijs.

Gel-accu

Een gel-accu heeft een gesloten behuizing met een overdrukventiel in het deksel. Het is niet zo dat deze accu´s niet kunnen gassen, maar onder normale omstandigheden (laadspanning onder 2,38 Volt per cel) komt er geen gas uit het overdrukventiel. De belangrijkste voordelen van een gel-accu zijn dat er een diepere ontlading mogelijk is, een gel-accu kan vaker worden ontladen, er is een geringere zelfontlading en een gel-accu is onderhoudsvrij. De levensduur is over het algemeen ook langer dan die van een loodaccu. Een gel-accu kent ook nadelen. Wordt er bijvoorbeeld te lang met een te hoge spanning geladen, dan droogt de gel in en verliest de accu aan capaciteit. Ook moet er een geschikte lader worden gebruikt voor een gel-accu, let hier dus goed op.

Lood-zuur AGM accun

Bij lood-zuur AGM accu’s wordt het accuzuur, ook wel elektrolyt genoemd, in gelvorm opgenomen in een dunne glasvezelmat. AGM staat dan ook voor Absorbed Glass Mat. De accu’s kunnen worden uitgevoerd met zeer dunne scheidingsvliezen, waardoor de interne weerstand laag is. Dat betekent dat bij een kleine omvang een hoog vermogen kan worden bereikt, waardoor dit een ideaal accutype is voor verschillende toepassingen. De grootste voordelen van een lood-zuur AGM accu zijn dat de accu geheel is gesloten én dat hij volledig onderhoudsvrij is. Hij hoeft ook niet geventileerd te worden en ook niet kaarsrecht gemonteerd te worden. Ook omsluiting door een accubak is niet nodig. Een AGM accu is, net als een loodaccu, behoorlijk zwaar, maar wel compact qua afmetingen.

Lithium-ion accu

Bij Emergoplus zijn we groot fan van Lithium ijzerfosfaat accu’s. Deze accu’s zijn lichtgewicht, compact, krachtig, hebben een lage interne weerstand en een lange levensduur. Deze accu’s mogen bovendien zeer diep ontladen worden, wat een groot voordeel is. Een LifePO4 accu is wat ons betreft dan ook de beste accu voor uw camper.

Hoeveel Ah?

Naast het type accu, moet u ook een keuze maken over de capaciteit van de accu. Om tot de keuze van de voor u beste accu voor uw camper, kunt u dit het beste doen aan de hand van een berekening. Hoeveel stroom verbruiken bijvoorbeeld uw koelkast, verlichting, airco, kachel en koffiezetapparaat? Na deze opgeteld te hebben, komt u op een totaal aantal Ah uit. Maar let op: hiermee bent u er nog niet. Belangrijk is om ook naar de capaciteit van de accu te kijken. Is deze bijvoorbeeld 70%, dan moet u het aantal Ah door 0,7 delen om het juiste aantal Ah in beeld te hebben wat de accu moet kunnen leveren. Daarnaast is het altijd aan te raden om wat extra Ah achter de hand te hebben, als extra beveiliging tegen diepe ontlading. Reken dus altijd extra ruim.

De beste accu voor uw camper

We kunnen concluderen dat wat ‘de beste accu’ is, afhankelijk is van uw stroomverbruik, budget en wensen. Vindt u levensduur, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid of het kostenplaatje het belangrijkst? En hoeveel capaciteit heeft u nodig? Door antwoord te geven op deze vragen, wordt voor u duidelijk welke accu het beste is voor uw camper. Komt u er zelf niet uit, of heeft u aanvullende vragen? Vraag dan uw dealer of Emergoplus om advies.